Bedrijf verkopen

Meer weten?

Wilt u meer weten over het verkopen van een bedrijf?
Neem dan eens vrijblijvend CONTACT op met ons.

Bedrijf verkopen

De verkoop van een bedrijf is vaak een ‘once-in-a-lifetime’ gebeurtenis. Het is een ingewikkeld proces waar deskundige hulp veel toegevoegde waarde geeft. SMART Transactions is specialist en heeft al veel verkopers bijgestaan bij succesvolle trajecten. SMART Transactions heeft met haar uitgebreide netwerk aan specialisten alle kennis aan boord. Wanneer u besluit uw onderneming te verkopen, zorgen wij ervoor dat dit gebeurt tegen de beste prijs en juiste voorwaarden.

Verschillende stappen

Het komt nog veel voor dat de verkoop van een bedrijf iets is wat u overkomt. Dit leidt dan altijd tot een niet optimale situatie. Dit in vergelijking tot een geplande verkoop waarbij u als verkoper het initiatief neemt en dit zorgvuldig timet en zorgt dat u goed voorbereid bent. De specialisten in het netwerk van SMART Transactions ondersteunen u bij bepaalde stappen van dit verkoopproces of als u dat wenst van begin tot eind. Van verkoopklaar maken en benaderen van kopers tot aan de overdracht van de aandelen. In overleg nemen wij u werk uit handen.

Een goede voorbereiding heeft veel toegevoegde waarde

Voor een verkoper is het van belang om de tijd dat hij met kopers spreekt en informatie uitwisselt zo kort mogelijk te laten zijn. Daarmee wordt de vertrouwelijkheid het beste gewaarborgd. Een goede voorbereiding voorkomt waardeverlies, draagt bij aan een soepel proces en voorkomt dat de koper vroegtijdig afhaakt, omdat deze het vertrouwen op een goede afloop verliest. SMART Transactions ondersteunt u bij de verschillende activiteiten tijdens de voorbereiding en helpt u een verantwoorde keuze te maken om over te gaan naar het aanbieden van uw bedrijf aan mogelijke kopers.

Werkzaamheden SMART Transactions

 • Zoeken en vinden van mogelijke kopers
 • Analyse kasstromen en eventueel verbeterpunten
 • (Fiscale) Structurering onderneming
 • Waardering en vaststellen realistische prijs
 • Voorbereiding informatiepakket / dataroom
 • Opstellen procedurebrieven (geheimhoudingsverklaring, biedingsvereisten, et cetera)

Van benaderen mogelijke kopers tot verkrijgen van bindend bod

De uitvoering start met het benaderen van mogelijke kopers en verstrekken van informatie met de vraag of zij geïnteresseerd zijn en een indicatief bod kunnen uitbrengen. Daar zijn verschillende manieren voor. SMART Transactions adviseert u om dit indicatief bod te krijgen en dit te vertalen naar een definitief bindend bod. In deze stap is het belangrijk voor de verkoper om zo lang mogelijk het initiatief te houden, zodat u het proces kunt sturen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat u mogelijke kopers goed kunt informeren over uw onderneming. Een due diligence onderzoek van de koper zal dan ook weinig verrassingen geven. Ook heeft de goede voorbereiding ervoor gezorgd dat u weet wat voor u belangrijk is bij de verkoop. Door dit vooraf te melden kan een koper daar rekening mee houden en kan de concurrentie ook op deze onderwerpen plaatsvinden.

Werkzaamheden SMART Transactions

 • Benaderen mogelijke kopers
 • Verstrekken van informatie
 • Analyseren offertes / aanbiedingen
 • Voorbereiding intentieverklaring
 • Begeleiding bij geven van antwoorden op vragen van koper tijdens due diligence
 • Voorbereiden van managementpresentaties en bedrijfsbezoeken
 • Ondersteuning bij onderhandelingen

Van bindend bod tot definitieve koopovereenkomst

Na afronding van het due diligence onderzoek en het uitbrengen van de definitieve bieding zal worden onderhandeld over de uiteindelijke verkoopovereenkomst. Hoewel alle gegevens nu verzameld en geverifieerd zijn, blijkt in de praktijk vaak dat er nog enkele haken en ogen aan de transactie zitten. Door onderhandelingen moeten deze worden opgelost en in de verkoopovereenkomst worden verwerkt.

Werkzaamheden SMART Transactions

 • Ondersteuning bij onderhandelingen
 • Verkoop- en koopovereenkomst
 • Overdracht bij de notaris

Overnames waar SMART Transactions de verkoop van het bedrijf heeft ondersteund