‘Gelukkig hadden we SMART Transactions, want voor ons was het veel te complex’

'Gelukkig hadden we SMART Transactions, want voor ons was het veel te complex'

De samenwerkende bedrijven Keulen Vleeswaren, Gebroeders Snijders Vleeswarenfabriek en VLL Vers Logistiek Limburg zijn eind 2018 onderdeel geworden van Group of Butchers. SMART Transactions werd ingeschakeld voor advies, ondersteuning en het voeren van de onderhandelingen namens de drie Limburgse bedrijven. “Het was een complex proces, maar we zijn zeer tevreden met het eindresultaat. SMART Transactions was daarin een onmisbare schakel”, aldus mede-eigenaar van de drie bedrijven Jack Keulen.

Nadat Keulen en zijn compagnon Peter Francken besloten hadden om de bedrijven te verkopen, was het meteen duidelijk dat SMART Transactions hen daarbij moest helpen. “Ik ken Mart al jaren. In het verleden heeft hij voor ons ook enkele kleinere overnames begeleid, telkens naar volle tevredenheid”, stelt Keulen. “En hij heeft zijn waarde weer eens te meer bewezen.”

Twee compagnons met verschillende onderlinge verhoudingen binnen de bedrijven die drie organisaties tegelijk willen verkopen. Dat zou je onder de noemer ingewikkeld kunnen scharen. Zeker als je weet dat de bedrijven samen een omzet draaiden van zo’n 30 miljoen euro en 67 fte’s in dienst hadden. “Er komt zo veel bij kijken. Het vooronderzoek, de onderhandelingen, contracten opstellen, noem maar op. Gelukkig hadden we daar SMART Transactions voor, want dat is voor mij en veel andere ondernemers te complex. Ik denk ook dat veel ondernemers de verkoop of koop van een bedrijf onderschatten, maar je moet je echt goed laten ondersteunen.”

Het verkopen van een onderneming kan niet van de een op andere dag. Een bedrijf moet ‘verkoopklaar’ gemaakt worden. Dat kan de waarde van een bedrijf behoorlijk beïnvloeden. “Mart zag in zijn vooronderzoek dat we een merk hadden dat nog in de opstartfase zat én dat er problemen waren met het robotiseren van een productlijn. Daarom hebben we het proces enkele maanden uitgesteld. Om het bedrag te krijgen dat je wilt, is timing belangrijk”, zegt Keulen.

Keulen vertelt dat Mart met zijn team van specialisten het gehele proces begeleid heeft. “Dat begon met het verkoopklaar maken van de onderneming en het zoeken van geïnteresseerde partijen en het eindigde met een handtekening onder de contracten”, vertelt Keulen.  “Het was een intensief traject, maar het was het zeker waard. Of ik tevreden ben met het resultaat? Uiteraard, anders hadden we het niet verkocht.”

Het overnametraject was een intensieve periode voor Keulen. “Je moet goed opletten dat er geen addertjes onder het gras zitten. Maar het team van SMART Transactions waakte daarvoor en met Mart bleven we voortdurend in gesprek over de voortgang. We zijn meer dan tevreden over de hulp die SMART Transactions heeft geboden. Mart is rustig, duidelijk en staat bekend als een integere man. Daarnaast heeft hij natuurlijk enorme kennis van zaken. Of je nu een bedrijf gaat kopen of verkopen, ik zou hem aan iedereen aanraden.”

 

Over Keulen, Snijders, VVL en Group of Butchers:
De familiebedrijven Keulen, Snijders en VVL zijn drie Limburgse bedrijven die bekend staan om hun ambachtelijke, traditionele vleesproducten en vleeswaren. Group of Butchers is een bundeling van Nederlandse en Belgische vleeswarenproducenten en een van de leidende leveranciers van ambachtelijke vleesproducten en vleeswaren.